Notiser
Nya Google Grupper

Nytt gränssnitt med fler funktioner i Google Grupper. Läs mer

Nya gränssnitt i Google Apps


Som ni säkert redan märkt har tjänsterna i Google Apps fått ett nytt, mer enhetligt utseende.

All information om det nya utseendet finns här.

På informationssajten finns bl.a. en sammanfattande presentation av det nya utseendet samt en kort video om det nya utseendet i Gmail och en kort video om det nya utseendet i Docs samt detaljerade beskrivningar av vilka förändringar som genomförts.

Intressantare presentationer

Nu går det att snygga till sina presentation i Google docs en hel del. Fortfarande enkelt att använda men nu med trevliga möjligheter att göra övergångar och animationer.

Så här kan det se ut.

Sommarens nyheter i Google Apps (2011)

Nyheterna i Google Apps har duggat ganska tätt i sommar. Ett sätt att följa vad som sker är via nyhetsspalten nedan. Här är några av förändringarna:
+ Mer utrymme i Gmail, istället för 7GB har nu alla en lagringskvot för e-posten på hela 25GB.
+ People widget i Gmail gör det enklare att se vad du kommunicerar med vem. Läs mer.
+ Bädda in (embed) videos som lagras i docs. Läs mer. Funktionen är särskilt användbar om du vill lägga upp en video i en e-portfolio eller elevdokumentation i Google sites och själv bestämma för vilka videon kan visas. 
+ Förhandsgranskning av ZIP filer direkt i Gmail. Läs mer
+ Visa din e-post i "preview pane", det är förmodligen så som du är van att den skall visas. Läs mer
+ Möjligt att kontrollera åtkomst till enskilda sidor i en Google site. Läs mer. Förbättrar möjligheterna att styra tillträde till innehållet i t.ex. elevers e-portfolios, klass-sajter mm. 
+ Möjligt att ringa samtal (IP telefoni) direkt från Gmail. Läs mer. För att kunna ringa dessa samtal måste du först ladda ditt konto med betalmedel. Detta gör man via Google voice eller direkt i Gmail genom att klicka på "Ring samtal" och sedan välja nerpilen till höger och "Lägg till kredit". Krediten är personlig, dvs knuten till ditt edu-konto och hanteras via Google checkout (Googles betalningssystem). Det är i dagsläget bara personal (edu-domänen) som kan lägga upp betalningskredit, det fungerar alltså inte för elever. 

Du kommer också märka att det finns en ny look&feel för såväl Gmail (välj temat som heter Förhandsgranskning) som docs (läs mer). Google håller på att göra om designen för sina tjänster så det kommer på sikt att bli en mer enhetlig design. Hösten kommer säkert bjuda på en hel del ytterligare och det som kommer bli särskilt intressant är att se hur det nya sociala nätverket Google+ införlivas i appsen.


Intro till Google dokument

(fast vårt docs finner du förstås på våra egna domäner, dokument.edu.sollentuna.se och dokument.elev.sollentuna.se)

Ha koll på delningsinställningar

Delningsinställningar i dokument och sites gör det möjligt att samarbeta och producera gemensamt samt publicera informationen på nätet. Läs denna sammanfattning om delningsinställningar för att säkerställa att din information hanteras enligt dina intentioner.  

Outlook style i Gmail

Nu kan du ta bort konversationsvyn om du hellre vill ha varje meddelande på en egen rad i inkorgen.


Öka lagringsutrymmet för dina dokument

Om du behöver mer utrymme än den 1GB som finns för lagring av dokument, bilder, videos mm i Google docs och Picasa så går det att köpa mer lagringsytrymme. Läs mer


Fler tjänster med ditt Google Apps konto

Bloggar, nyhetsläsare, bildhantering mm. finns tillgängligt direkt i appsen. 
Läs merNy vy för kontakter

Väljer du Kontakter från Gmail så kommer man nu till en ny vy/hanterare. Den nya hanteraren för kontakter ger bl.a. bättre sökfunktioner och enklare hantering av grupper. Navigeringen till vänster i Gmail är också ny, och ser ut så här:


Det är nu t.ex. enklare att skapa grupper (distributionslistor). Genom att klistra in adresser direkt i en dialogruta i anslutning till vyn där gruppen visas så kan du i ett moment lägga till många adresser i en befintlig grupp (distributionslista). Detta borde bl.a. underlätta skapandet av distributionslistor för föräldrar mm eftersom man helt enkelt kan klippa ut en hel sändlista från ett annat mail eller från en annan kontaktbok (Outlook) och sedan lägga alla i en grupp genom att klistra in via nya kontakthanteraren, så här:Läs mer på http://googleenterprise.blogspot.com/2011/02/get-in-touch-faster-with-new-gmail.html och http://gmailblog.blogspot.com/2011/02/two-improvements-to-contact-groups.html 

Går man till Kontakter via Mer->Kontakter så kommer man fortfarande till den gamla kontaktvyn.

Användningen ökar (ht-10)

Antalet som loggar in i vår nya lär- och samarbetsmiljö ökar sakta men säkert.Comments